
Kulturhistoria
FÖREDRAG OM MUSIKENS HISTORIA OCH MÖJLIGHETER
Klicka på bilderna eller scrolla ner för mer information.

Fransk chanson
SÅNGER I LIVETS VIRVELVIND
Med blixtvisitens koncentration gör jag nedslag i epoker, miljöer och företeelser som format den franska "chansången" - från den provensalska trubadurkonsten, över sekelskiftets Chat Noir-bohem till efterkrigstidens ikoner, Ferré, Brel och Brassens. Låt dig fångas i den galliska virvelvinden!

Dårskapens lov
NARREN I SVENSK VISA OCH REVY
Narren som yrke eller ”livslott” hör till det förgångna. Men narrens gäckande roll, både dåraktig och klok, är en evig arketyp som vandrat genom historien i olika skepnader. I svensk visa och revy dyker narren förvånansvärt ofta upp, i stildrag och teman men också som människa, på gott och ont.
Tid: ca 1 – 1,5 timme


Visans väv
OM DEN FÖRUNDERLIGA VISKONSTENS KARAKTÄR
Den västerländska viskonsten är en stor ”world wide web” där melodier och texter har vandrat över nations- och kulturgränser och genomgått metamorfoser över tiden. Den här föreläsningen berättar om viskonstens speciella karaktär och hur den så kallade ”estradvisan” utvecklats på ett unikt sätt här i Sverige.
Tid: ca 1 – 1,5 timme


Musik i Upplysningens tidevarv
1700-TALETS MUSIK I RELIEF TILL TIDENS STORA IDÉER
1700-talet är en omvälvande tid då "det moderna" började formas. Med utgångspunkt från några viktiga platser och centrala kompositörer visar jag hur dåtidens idéer och strömningar kanske kan "höras" i musiken som då skapades.
Tid: ca 90-120 minuter

Målning: Avfärden till Kythera av Antoine Watteau., 1717. Wikimedia Commons.

Karnevalisk sprickbildning
MED ÖGA FÖR DET SKEVA
Den märkliga karnevalstraditionen har haft en viktig roll i historien som en tid av frihet, protest, omprövning och pånyttfödelse. Karnevalens upp-och-ned-vända princip återfinns också i litteratur och andra konstformer. I det här föredraget berättar jag om hur "det karnevaliska" kan "bilda" och förändra oss.
Tid: ca 1 - 1,5 timme

Målning: Kampen mellan karneval och fasta av Pieter Bruegel d.ä. 1559. Wikimedia Commons

"Flyktig är smärtan, evig är glädjen"
VISIONÄRER I KULTUREN
Vad har Beethoven och Evert Taube gemensamt? Båda var de visionärer med en stark tro på konstens förmåga att förändra människan och världen. Båda var också stora naturälskare. Om konsten som visionär kraft handlar det här föredraget där vi möter framtidsspejande kompositörer och författare som alla på något sätt sysslade med människans relation till naturen.
Tid: ca 1 – 1,5 timme

Målning: L'Allegro, 1845 av Thomas Cole
. Wikimedia Commons