top of page
Collage.jpg
Föredrag om

Musik & Kulturhistoria

JOHANNA BROMAN ÅKESSON
2082962-11050382-d34khl6g5e.jpg

Folkbildning är min melodi!

Visste du att EVERT TAUBE var påverkad av den amerikanska transcendentalismens fader? Eller att POVEL RAMELS budskap tangerar en flera tusen år gammal filosofi? Visste du att CORNELIS VREESWIJK hade en själsfrände i 1400-talspoeten François Villon? Eller att KARL GERHARD kan liknas vid renässansens hovnarr?

I mina föredrag berättar jag om musik och människor på ett kanske lite oväntat sätt; där individen och konsten får framträda i relief till både samtidens ideal och kulturhistoriens rötter. Jag vill fånga tidsandan och det unika hos en människa, men också det tidlösa och allmänmänskliga. Jag blandar högt och lågt, olika konstformer och uttryck – ord, ton och bild – för att väcka sinnen, tankar och nyfikenhet hos de som lyssnar. Humor och glädje tar jag på allvar. Välkommen att hänga med på något av mina aktuella föredrag om musik, kultur och svensk nöjeshistoria eller boka ett eget föredrag för din förening eller ditt sällskap.

Mina uppdragsgivare:

1938 års män 1944 års män ABF Norra Stockholms län ABF:s seniorakademi i Upplands Väsby ABF Södertörn Aktiva Seniorer i Eskilstuna Aktiva Seniorer i Västerås Bibliotekets Vänner i Västerhaninge Bollnäs senioruniversitet De svenska historiedagarna Eskilstuna Senioruniversitet Folkuniversitetet Göteborg Fredagsträffen, Missionskyrkan Uppsala Föreningen Stigberget Helsingborgs senioruniversitet IF Boltic Karlstad Kalmar senioruniversitet Karl Gerhard-sällskapet Lekebergs revysällskap Linköpings domkyrka Linköpings föreläsningsförening Nordvästra Skånes senioruniversitet Odontologiska Sällskapet Olle Olsson Hagalunds vänner Pensionärsuniversitetet Gävle Personalföreningen Skatteverket Posten seniorerna Povel Ramel-sällskapet PRO Uppsala PRO Viksjö PRO Årsta RPG Uppsala Samfundet Visans vänner Senioruniversitetet Borås Senioruniversitetet Hudiksvall Senioruniversitetet Jönköping Senioruniversitetet Sundsvall Senioruniversitetet Växjö Sjöstadens hembygdsförening Skara senioruniversitet Skatteverkets veteranförening Societas Intellectualis Seniorum (SIS) SPF föreningen Svanen Älta SPF seniorerna Grindslanten Sollentuna SPF seniorerna Nacka SPF Viksjö Stockholms läraresällskap Stockholms senioruniversitet Stocksundsklubben Svenska humanistiska förbundet i Vänersborg Svenska läkaresällskapet Synskadades Riksförbund Sällskapet Tage Danielssons vänner Teknikföretagens veteranförening Taube-sällskapet Umeå senioruniversitet Unionen seniorerna Uppsala senioruniversitet Vattenfalls Veteraner Viksjö Bibliotekets vänner Årsta Bibliotekets vänner Örebro senioruniversitet Örebro universitet Örnsköldsviks senioruniversitet

Final på Evert Taube-serien vt 2019.jpg

Röster från åhörare:

"Johanna Broman Åkesson förhäxar sin publik med berättelsen om Fröding i ord, bild och ton"

Mer publikröster:

"Igår var jag på SUV-föreläsning i Växjö och hörd dig prata om Taube! Wow!! Tack! Fantastiskt intressant och härligt! Jag hade förväntat mig en berättelse om hans liv samt en del av hans visor - men detta var ju så mycket mer. Taube insatt i ett livsfilosofiskt perspektiv, med inblickar i vad som inspirerat och påverkat honom. En ny fördjupad bild och en lovsång till glädjen, naturen, lekfullheten och hoppet - som vi så väl behöver i denna mörka tid. Så pedagogiskt - med texter att läsa. Bra eftersom en del i vår ålder kan ha svårt att höra. Inspirerad ska jag skaffa, låna, några av Taubes böcker. Stort varmt tack för en härlig eftermiddag...." "Denna serie är som de andra av och med Johanna Broman Åkesson enastående såväl till innehåll som utformning. Det enskilda konstnärskapet liksom den tid konstnärerna verkade i skildras i såväl bilder, texter, musik och genom ett strålande framförande av föreläsaren. Varje föreläsning är benådad föreställning!" "Tack för en underbar föreställning, jag vill inte kalla det föreläsning, detta var något utöver våra vanliga föreläsningar... Du gjorde oss lätta om sinnet och vi njöt i fulla drag, tack!" "Precis så här ska en föreläsning vara" "Allt, innehåll, grundlig beforskning av personen, i mitt fall Allan Edvall, för att inte tala om det besjälade framförandet..." "Jag har just avnjutit Johannas föreläsning. Vilken fullträff! En utomordentligt kunnig, engagerad och inspirerande föreläsare, en tekniskt perfekt produktion och i sak en synnerligen fascinerande analys av Povel Ramel. Vill bara gratulera SU för detta klipp och tacka för föreställningen. För det var en föreställning mer än en föreläsning. Ser gärna mer av Johanna." "Jag vill gärna säga tusen tack för Johanna Broman Åkessons fantastiska föreläsningsserie om The Beatles, den var underbar förklarande och inspirerande och dessutom mycket infallsrik och omväxlande i sin design och layout. Detta arrangemang var ett utmärkt initiativ från Senioruniversitetet!" "Johanna Broman Åkesson förhäxar sin publik med berättelsen om Fröding i ord, bild och ton" "... när du själv läser dikter är det som om jag vore på teatern. Din intonation och din inlevelse när du läser dikterna ja, det får högsta poäng!" "Den bästa föreläsning jag någonsin hört" "Din Povel Ramel-föreställning ... var en upplevelse ingen av oss, utvalda lyssnare, någonsin kommer att glömma." "Svindlade föredrag om karnevalistisk Povel Ramel på Senioruniversitetet"

Vill Du ha mitt nyhetsbrev?

Tack för ditt intresse!

bottom of page