Föredrag

Hösten 2019

Musikalisk meny

Blommig falukorv

Här följer länkar till de föreläsningsserier och enskilda föredrag som jag håller under hösten 2019. (Utförligare information läggs till efterhand.)

Tryck på länkarna eller skrolla ner så presenterar jag föredragen. Du kan också kika på tidigare föredrag jag haft under MER ATT BERÄTTA.


FöreLäsningsserier sthlm:

FöreLäsningsserie Uppsala:

Det är bra att tänka lite upp-och-ner ibland.
Hans Alfredson och Tage Danielsson poserar med klangspelet Apollo på vilket melodierna till revyn Doktor Kotte slår till eller Siv Olson komponerades, 1959.
Olle Adolphson

Olle, Beppe och Cornelis

i Den svenska visrenässansen

Efter andra världskriget öppnas dörrarna mot omvärlden och nya vindar blåser in i svensk kultur. Optimism och frihetskänslor spirar. Det moderna välfärdssamhället tar form. Men i det kalla krigets skugga växer oron för kärnvapenkrig och kritiken mot Västvärlden tilltar. I denna ambivalenta tidsanda träder en ny generation vispoeter fram som kommer att förnya visbegreppet. Olle Adolphson, Beppe Wolgers och Cornelis Vreeswijk representerar tre olika utvecklingsspår i den svenska visrenässansen. Föreläsningsserien följer deras livsresa och konstnärliga vandring genom ett Sverige i förvandling.

George Brassens, 1966
George Brassens, 1966

Fransk chanson

sånger i livets virvelvind

Med blixtvisitens koncentration gör jag nedslag i epoker, miljöer och företeelser som format den franska "chansången" - från den provensalska trubadurkonsten, över sekelskiftets Chat Noir-bohem till efterkrigstidens ikoner, Brel och Brassens. Låt dig fångas i den galliska virvelvinden!

Evert Taubes vallfart

på resa i livets och konstens tjänst

Rörelsen, resandet är centralt i Evert Taubes konstnärskap, men inte bara fysiskt, geografiskt. Under hela sitt liv var han på upptäcktsfärd både i tid och rum, ständigt sökande ljuset. I det här föredraget gör jag nedslag i Taubes "universum", besöker några viktiga miljöer och berättar om kulturströmningar som format Evert Taube.

Hans Alfredson och Tage Danielsson poserar med klangspelet Apollo på vilket melodierna till revyn Doktor Kotte slår till eller Siv Olson komponerades, 1959.
Hans Alfredson och Tage Danielsson poserar med klangspelet Apollo på vilket melodierna till revyn Doktor Kotte slår till eller Siv Olson komponerades, 1959.

Hasse och Tage

humoristiska humanister

Det nästan 30-åriga samarbetet mellan Hans Alfredson och Tage Danielsson utgör en epok i svensk nöjeshistoria. Genom sina revyer och filmer speglade och kommenterade de tidens stora samhällsförändringar på ett spexartat och skarpt satiriskt sätt men alltid med en grundläggande tro på humanism och godhet.

VAR & NÄR?

Föreläsningsserie: Uppsala Senioruniversitet

Tid: Måndagar udda veckor 23/9–2/12 kl. 15.15–16.45.

Lokal: Missionskyrkan, Kyrksalen. Avgift: 350 kr.

Povel Ramel, 1955
Povel Ramel, 1955

Den karnevaliske

Povel Ramel

Narr och filosof

Povel Ramel var en av 1900-talets mest framstående underhållare. Med sina lekfullt rebelliska parodier och pastischer gycklade han den förstelnade kulturen i efterkrigstidens Sverige. Men mitt i allt det crazyartade fanns också en ovanligt innerlig hyllning till livet. Hur kom det sig att han blev denna märkliga blandning av narr och filosof? Följ med på en resa i historien där vi spårar rötterna till Povels unika konstnärskap.

VAR & NÄR?

6 sep – Senioruniversitetet Hudiksvall

13 sep - RPG Uppsala

Pablo Picasso, 1921, Nous autres musiciens

Musiken i historien

1900-talets konstmusik

Kursen ger kunskap om den västerländska musikens historia ur ett kultur- och idéhistoriskt perspektiv där musiken sätts i relief till det omgivande samhällets övriga kulturyttringar och sociopolitiska strömningar.


I detta fristående tredje moment behandlas tiden från sekelskiftet 1900 till vår egen tid.


Föreläsningsserie vid Senioruniversitetet i Stockholm.