Enskilda föredrag
Musik & Kulturhistoria
Vanligen är föredragen mellan en och två timmar (kan anpassas). Följ länkarna för information om innehåll. Nya föredrag kan skapas efter önskemål.

- Fransk chanson - sånger i livets virvelvind
- Evert Taubes Himlajord
- Bellmans Blixtrande öga
- God afton, vackra mask - om narrens historia fram till Karl Gerhard
- Humla i skägget - ett program om visdiktaren Beppe Wolgers
- Cornelis - den gränsöverskridande
- Den karnevaliske Povel Ramel - narr och filosof
- Hasse och Tage - humoristiska humanister
- Toppen av ett isberg - om föredragets konst

Fransk chanson
sånger i livets virvelvind
Med blixtvisitens koncentration gör jag nedslag i epoker, miljöer och företeelser som format den franska "chansången" - från den provensalska trubadurkonsten, över sekelskiftets Chat Noir-bohem till efterkrigstidens ikoner, Brel och Brassens. Låt dig fångas i den galliska virvelvinden!

Evert Taubes Himlajord
Under hela sitt liv var Evert Taube på upptäcktsfärd både i tid och rum, ständigt sökande ljuset, glädjen och gemenskap över gränser. Och som en röd tråd genom hela hans svindlande konstnärskap finns samhörigheten mellan människa och natur. Vad var bakgrunden till Taubes livsbejakande, holistiska filosofi?
Jag har också ett digitalt föredrag om Evert Taube kallat Evert Taubes vallfart – på resa i livets och konstens tjänst (se trailer här bredvid).


Bellmans ”blixtrande öga”
Carl Michael Bellman fångade 1700-talets tidsanda på ett unikt sätt. Hans egen blick är ständigt närvarande. Visorna är fyllda av bilder, scener och detaljer som han pekar ut, målar fram och uppmanar oss att SE. Genom hans ögon får vi en inblick i 1700-talets verklighet och illusioner, där flera "världar" förenas – det himmelska och jordiska, det burleska och sublima till sinnliga, levande tablåer. Hur gjorde han och varifrån fick han sin inspiration?
”God afton, vackra mask”
om narrens historia fram till Karl Gerhard
Karl Gerhards elegant bitska kupletter utgör något av essensen av begreppet "satir". Vi förknippar gärna hans gestalt med det mondäna tidiga 1900-talet, men rötterna till Karl Gerhards satirstil och gäckande artistpersona kan spåras långt tillbaka i tiden. I all sin elegans personifierar han en av alla tiders och kulturers viktigaste symbol – narren.
Det här föredraget handlar delvis om narrens vindlande historia, delvis om Karl Gerhards anknytning till narren och det karnevaliska.
Föredraget finn också i digital form som kan visas på alla plattformar.

Humla i skägget
Ett program om visdiktaren Beppe Wolgers

Beppe Wolgers var en nyckelperson i svensk kultur under 1950- och 60-talen. En av kabaréns pionjärer, ett provocerande skägg i TV, poet och barnboksförfattare, revyskapare och aktör, men framförallt – en av de mest särpräglade och älskade textförfattarna, som suddade ut gränserna mellan schlager, jazz och visa. Om hans underfundiga texter och samarbeten med Olle Adolphson, Povel Ramel, Monica Zetterlund och Gals and Pals berättar Johanna Broman Åkesson, fil dr i musikvetenskap, som skrivit böcker om Povel Ramel och äldre svensk populärmusik.
Cornelis
den gränsöverskridande
Cornelis Vreeswijk var en outsider och narrfigur med många skepnader, både musikaliskt och som människa. Lika skör och ömsint som frän och burlesk. Som en av visrenässansens centralfigurer under 60-talet förde han den svenska vistraditionen in i en ny epok. Olika sekel, världar och genrer rymdes i hans visor, men uttrycket var inte likt någon annans.
Föredraget finns också i digital form.

Den karnevaliskePovel Ramel
Narr och filosof
Povel Ramel var en av 1900-talets mest framstående underhållare. Med sina lekfullt rebelliska parodier och pastischer gycklade han den förstelnade kulturen i efterkrigstidens Sverige. Men mitt i allt det crazyartade fanns också en ovanligt innerlig hyllning till livet. Hur kom det sig att han blev denna märkliga blandning av narr och filosof? Följ med på en resa i historien där vi spårar rötterna till Povels unika konstnärskap.
Föredraget finns i digital form men jag framträder också gärna med det "live". Här bredvid kan du se en trailer från föredraget i digital form.
Hasse och Tage
humoristiska humanister

Det nästan 30-åriga samarbetet mellan Hans Alfredson och Tage Danielsson utgör en epok i svensk nöjeshistoria. Genom sina revyer och filmer speglade och kommenterade de tidens stora samhällsförändringar på ett spexartat och skarpt satiriskt sätt men alltid med en grundläggande tro på humanism och godhet.
Under samma rubrik har jag också en hel föreläsningsserie om Hasse och Tage.

Toppen av ett isberg
om föredragets konst
När jag håller föredrag vill jag öppna okända dörrar för de som lyssnar. Vidga deras synfält. På köpet vidgar jag också min egen kunskap. Men allt hänger på förberedelsen. Povel Ramel, Evert Taube, Bellman och andra inom konstens värld har hjälpt mig att utveckla mina föredrag. I detta metaföredrag berättar jag om konstens "pedagogik" och andra grundläggande knep för att "nå ut".